Bejelentkezés Regisztráció

Dél-afrikai karmosbéka (Xenopus laevis) immunis a Batrachochytrium dendrobatidis, rajzóspórás gombára, mivel a gomba eredeti élőhelye Afrikában a karmosbéka élőhelyén van. Terhességvizsgálati és kutatási célú felhasználása miatt az emberiség ezt a fajt az egész világban széthurcolta, elterjesztve a B. dendrobatidis gombát is, ami számos faj kipusztulását okozta már. Bár már Magyarországon is kimutatták a gomba jelenlétét, tömeges pusztulásról nincs adat, ahogy megtelepedett karmosbéka állományról sem. (fotó: Jan van der Voort)

Olyan fényképes adatokat várunk ide, amikor a hazai listán nem található fajt sikerült megfigyelni a szabad természetben vagy a faj beazonosítása bizonytalan.

Ezen esetekben még fontosabb, hogy fényképet is mellékeljenek az adat mellé!

Készült az Országos Kétéltű- és Hüllőtérképezés Program honlapjára beérkezett adatok felhasználásával.

Amerikai ökörbéka (Lithobates catesbeianus, korábban Rana catesbiana) Észak-Amerikából származó faj, amely Dél- és Nyugat-Európában már számos helyen megtalálható és az őshonos fajokat kiszorítva komoly károkat okoz. Magyarországi jelenlétéről még nincs adat. (fotó: Wikimedia)

Keleti unka (Bombina orientalis) Távol-keleti elterjedésű mérsékeltövi faj, de állatkereskedelemben kapható, így szabad természetbe kijutva akár túlélhet, ami miatt potenciálisan invázív fajnak tekinthetjük. (fotó: Twan Leenders)

Spanyol bordás gőte (Pleurodeles waltl) az Ibériai-félszigeten elterjedt faj, de állatkereskedelem révén hazánkba is eljutott. Egyenlőre nincs tudomásunk vadon észlelt példányokról. (fotó: Jessica J.Miller).