Bejelentkezés Regisztráció

Olasz faligyík

Olasz faligyík (Podarcis siculus) példányai kerültek már elő Csepelen és Pilisvörösváron működő virágkertészetek közeléből.

(fotó: Baracsy Ákos)

Olyan fényképes adatokat várunk ide, amikor a hazai listán nem található fajt sikerült megfigyelni a szabad természetben vagy a faj beazonosítása bizonytalan.

Ezen esetekben még fontosabb, hogy fényképet is mellékeljenek az adat mellé!

Készült az Országos Kétéltű- és Hüllőtérképezés Program honlapjára beérkezett adatok felhasználásával.

Kotschy gekkója

Kotschy gekkója (Cyrtopodion kotschyi) több budapesti bérházból, illetve a Városligetből is került már elő.

(fotó: Babocsay Gergely)

Érdes sikló

Érdes sikló (Elaphe carinata) felnőtt példánya a Naplás-tónál került elő.

(fotó: Turny Zoltán)

Aligátorteknős

Aligátorteknős (Chelydra serpentina) példányait látták már a Naplás-tóban, de pár éve Debrecen csatornarendszeréből került elő egy növendék példány.

(fotó: MTI)

Kínai lágyhéjú teknős

Kínai lágyhéjú teknős (Pelodiscus sinensis) nagytestű példánya nemrég került horogra a Lázbérci víztározóban.

(fotó: Brudnyák Zsolt)

Díszes ékszerteknős

Az állatkereskedésekben forgalmazott díszes ékszerteknősöknek négy alfaja ismert: a keleti díszes ékszerteknős (Chrysemys picta picta), a síkvidéki díszes ékszerteknős (C. p. marginata), a déli díszes teknős (C. p. dorsalis) és a nyugati díszes ékszerteknős (C. p. belli). Magyarországon jelenleg potenciális özönfajként tarthatjuk számon, de egyenlőre szabadban túlélő példányairól nincsenek ismereteink.

(fotók: Wikipedia)

Kaliforniai királysikló

Kaliforniai királysikló (Lampropeltis getula californiae) kifejlett példánya Győrben, egy Duna menti parkban került elő. Spanyolországi Kanári-szigeteken már komoly problémákat jelentenek megtelepedett állományai, melyeket LIFE-program keretében próbálnak eltávolítani a természetes élőhelyekről. Hazánk éghajlata talán nem alkalmas áttelelésére, de elég sok példányt adnak el belőle, így szórványos felbukkanására - különösen lakótelepek környékén - lehet számítani.

(fotó: Korda Márton)

Görög teknős

Görög teknős (Testudo hermanni) magányosan kóborló példányait már több alkalommal találták meg a Naplás-tó közeli Csömöri erdőben. Feltehetően a nyárra kertbe kitett, szökött példányokról van szó, habár tőlünk nem messze, Romániában a Kárpátok déli lejtőin vannak természetesnek tekintett állományai, így akár sikeres áttelelésük se lenne meglepő.

(fotó: Bauer Bea)

Szigeti ékszerteknős

Szigeti ékszerteknős (Pseudemys floridana peninsularis) példányait észleltük a Feneketlen-tónál. A vörösfülű ékszerteknős kereskedelmének tiltása eredményeképpen számos más, hasonló kinézetű faj jelent meg az állatkereskedésekben, melyek előbb-utóbb hazai vizeinkbe is kikerülhetnek.

(fotó: Halpern Bálint)

Királyteknős

Királyteknős vagy Missisipi tarajosteknős (Graptemys kohni) példányai már számos tavunkban megfigyelhetőek. A vörösfülű ékszerteknős kereskedelmének tiltása eredményeképpen számos más, hasonló kinézetű faj jelent meg az állatkereskedésekben, melyek előbb-utóbb hazai vizeinkbe is kikerülhetnek.

(fotó: Halpern Bálint)

Hieroglifás ékszerteknős

Egy 30 cm-es Hieroglifás ékszerteknős (Pseudemys concinna) példányt is fogtunk már a Naplás-tóban. A vörösfülű ékszerteknős kereskedelmének tiltása eredményeképpen számos más, hasonló kinézetű faj jelent meg az állatkereskedésekben, melyek előbb-utóbb hazai vizeinkbe is kikerülhetnek.

(fotó: Halpern Bálint)

Kínai csíkosteknős

Kínai csíkosteknős (Ocadia sinensis) került már elő a Naplás-tóból. A vörösfülű ékszerteknős kereskedelmének tiltása eredményeképpen számos más, hasonló kinézetű faj jelent meg az állatkereskedésekben, melyek előbb-utóbb hazai vizeinkbe is kikerülhetnek.

(fotó: Marcus - http://lazy-lizard-tales.blogspot.hu)